Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΕΧΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΟΡΤΑΖΩ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια θρησκευτική γιορτή βασισμένη σε ιστορικές ανακρίβειες και αφηγήσεις που με τη σειρά τους στηρίζονται σε θρησκευτικές ψευδαισθήσεις, που πολλές φορές αποδεικνύονται αλλόκοτες και επικίνδυνες.
Ο ιδρυτικός στόχος των Χριστουγέννων αφορούσε μια γιορτή «φιλανθρωπίας». Η φιλανθρωπία, όμως, ως έκφραση θίγει και μειώνει την ανθρώπινη υπόσταση, γιατί δηλώνει πως υπάρχει μια ανώτερη κοινωνική οντότητα που βοηθάει τους ανθρώπους λόγω ευαισθησίας και όχι λόγω αλληλεγγύης! Η φιλανθρωπία απλά επιβραδύνει μια συντελούμενη άσχημη κατάσταση που θα συμβεί, αντίθετα η αλληλεγγύη στηρίζεται στη σύμφυτη ανθρώπινη αλληλοβοήθεια και βοηθάει στην ύπαρξη των κοινωνικών και εργασιακών αγώνων για να αλλάξουν οι κοινωνικοί συσχετισμοί και να μην υπάρχει «φιλανθρωπία».
Εν μέσω καπιταλισμού δεν θα μπορούσαν τα Χριστούγεννα πέρα από τις θρησκευτικές αποκλίσεις να μην αποτελέσουν μια πηγή συγκομιδής κερδών λόγω της χαρμόσυνης ατμόσφαιρας στην οποία μπορεί να επενδύσει εύκολα μια έξυπνη πολυεθνική εταιρεία, εγκαθιδρύοντας μια γελαστή φιγούρα αυτή του Αη Βασίλη για να διαφημίζει το προϊόν της. Ένας Αη Βασίλης που διακρίνει τα παιδιά σε καλά και κακά με μια σχετική γκάμα αξιών (όπως η ηθική, η πειθαρχία, η σεμνοτυφία) και μια εταιρεία που λαμβάνει αμύθητα κέρδη δημιουργώντας επιπλέον καταναλωτικές ανάγκες! Ανάγκες κατανάλωσης προϊόντων όπως η coca cola και παιχνιδιών τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα κάτω από βάρβαρες εργασιακές συνθήκες, με 18 ώρες εργασία τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα! Μια ανεξέλεγκτη οικολογική καταστροφή κοπής δένδρων για να εκπληρώσουμε το βαυαρικό έθιμο στην Ελλάδα και να νιώσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων. Αλλά ειδικά φέτος έχω ακόμη παραπάνω λόγους για να μην γιορτάζω...
1. Γιατί το 2011 ο καπιταλισμός περνάει στην ακραία μορφή του νεοφιλελευθερισμού, η Ευρώπη κυριεύεται από ένα καθεστώς πείνας των λαών της προς όφελος πιστωτών, τοκογλύφων και τεχνοκρατών. Που απομυζούν όλη την εργατική μας δύναμη και καταργούν όλα τα δημοκρατικά, εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Που αντικαθιστούν την πολιτική αντιπροσώπευση και καθιερώνουν πραξικοπηματικές κυβερνήσεις συνεργασίας με τεχνοκρατικές πρωθυπουργίες. Που περικόπτουν μισθούς και συντάξεις για να σωθούν οι τράπεζες. Που εφευρίσκονται νέοι μηχανισμοί οικονομικής υποδούλωσης, όπως το ΔΝΤ, το EFSF!
2. Γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν 500.000 νοικοκυριά χωρίς εισόδημα, 1.000.000 άνεργοι, 18% επίσημο ποσοστό ανεργίας, 44% στους νέους έως 24 ετών, και η ΓΣΕΕ προϊδεάζει για τρομακτικά ραγδαία αύξηση της ανεργίας από το νέο έτος, και 20.000 και πλέον συμπολίτες μας που βρίσκονται άστεγοι.
3. Γιατί επιβάλλουν στο λαό καθημερινά νέες επιβαρύνσεις, νέους άνισους φόρους, περνάνε αντισυνταγματικά χαράτσια μέσω κοινωνικών υπηρεσιών και κόβουν θεμελιώδη δικαιώματα όπως είναι η υποχρέωση να παρέχεται σε κάθε σπίτι ηλεκτρικό ρεύμα.
4. Γιατί υπάρχει ένας δήμος Αθηναίων, με προεξάρχοντα τον, κατά τα άλλα αριστερό προεκλογικά δήμαρχο και νυν θρασύ και δεξιό με φασιστικές εξάρσεις, κ. Καμίνη, που:
- Φωταγωγεί μια σκοτεινή από δυστυχία Αθήνα, ενώ τα νοικοκυριά παραμένουν σκοτεινά από τα χαράτσια αλλά φωταγωγούνται μέσω της αντίστασης που εκδηλώνουν!
- Διεξάγει εκδηλώσεις με συναυλίες και γιορτές, διακοσμεί μέσω φοιτητών της Σχολής Καλών τεχνών τα κλειστά καταστήματα στο κέντρο για να μην φαίνεται μια νεκρή αγορά. - Ξήλωσε τα παγκάκια στην πλατεία κλαυθμώνος, επικαλούμενος ότι είναι μέσα στο σχέδιο ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής, χωρίς να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των συμπολιτών μας.
- Αναμασά ξανά και ξανά τη γνωστή επιχειρηματολογία περί τοξικομανών που αποτελούν υγειονομική βόμβα, όταν είναι ο ίδιος είναι συνυπεύθυνος για την υποχρηματοδοτηση και κατάργηση μονάδων και κέντρων κοινωνικής, υγειονομικής μέριμνας και απεξάρτησης.
- Αφήνει τους μαχαιροβγάλτες της «Χρυσής Αυγής» να αλωνίζουν θερίζοντας τους μετανάστες και ανέχεται να εμφανίζεται κοινοτικός σύμβουλος φορώντας μπλούζα με το σήμα των Ες Ες.
- Επιχειρεί να μαντρώσει τις διαδηλώσεις με νόμους αυστηρής καταστολής από τα σώματα ασφάλειας γιατί δήθεν πλήττουν τον τουρισμό και προκαλούν υλικές καταστροφές, αγνοώντας τη λαϊκή οργή και τα όρια ανοχής του ελληνικού λαού.
- Αποκαλεί κάθε είδους αγώνα, κάθε αυτοδιοικούμενο και αυτοδιαχειριζόμενο χώρο έκφρασης και δημιουργίας, φασιστικό καταφύγιο των αριστεριστών και μας ξυπνά αναμνήσεις Χούντας.
Γι’ αυτούς και άλλους ακόμη λόγους δεν γιορτάζω τα Χριστούγεννα και κάθε είδους αστική γιορτή στο πλαίσιο της θρησκείας, των ανούσιων εθίμων και των καταναλωτικών εξαναγκασμών. Σε αυτήν την ομαλότητα παραμένω ανώμαλος και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε ανώμαλοι στην ψεύτικη ομαλότητα και να γιορτάσουμε την αμφισβήτηση, την αλληλεγγύη και τον αγώνα κάθε μέρα και όχι μια φορά το χρόνο!
Γιατί είμαι πολίτης στην Ελλάδα, που απλούστατα δεν έχει άλλο λόγο να γιορτάζει.

Χριστόφορος Σιμωτάς
(απο την εφημεριδα: ΕΠΟΧΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου